Akce knihovny pořádané v roce 2013

Vánoční výtvarná dílna

altV letošním roce, naše každoroční vánoční setkání, proběhla trochu netradičně. V pátek 13. prosince jsme je společně s děvčaty s Technických sportů Vavřinec pro děti přichystaly ve společenské místnosti ve Vavřinci. Děti si na něm mohly vyzkoušet techniku malování horkým voskem (enkaustiku). U žehliček bylo stále plno a děti od nich jen nerady odcházely k dalšímu výtvarnému tvoření. Tím bylo malování barvami window color. Malé skleničky na čajovou svíčku si děti nejprve nabarvily a pak si je dozdobily vločkami, hvězdičkami a třpytkami. Výsledkem pak byl pěkný svícen, kterým mohly děti třeba ozdobit vánoční stůl.

Celý článek...

 

Zdobení medových perníků

altPěkné, již tradiční předvánoční setkání proběhlo v sobotu 8. prosince  ve společenské místnosti v Suchdolu. Tam jsme se po roce sešli při příležitosti zdobení medových perníčků. Ty pro nás opět napekla paní Klímová, která nám také trpělivě vysvětlila a ukázala, jak je pěkně nazdobit. Letos měly děti možnost vyzkoušet zdobení sněhuláků, stromečků, srdíček a rybiček a šlo jim to opravdu pěkně od ruky. Na závěr našeho setkání nám paní Klímová nachystala pěkné a hlavně nečekané překvapení. Napekla nám hvězdičky různých velikostí a každé z dětí si jednu nazdobilo.

Celý článek...

 

Literární čajovna - Chřestýš 23

altV sobotu 9. listopadu do knihovny zavítala milá návštěva, a to Katka Kopecká a Dana Novotná z Vřesiny (obec kousek od Ostravy), spolu s rodiči, sourozenci a místní knihovnicí paní Hurníkovou. Před vlastní návštěvou Veselice si ještě udělali výlet do Punkevních jeskyní a stihli také výstup na rozhlednu a ulovit si na jejím úpatí kešku. Pak už v teple knihovny, při výborném čaji, který nám opět připravila čajmanka Zuzka, mohlo začít zajímavé povídání. Katka a Danča nám povídaly o tom, jak napsaly a ilustrovaly knihu Příhody a případy Chřestýše 23, která je plná zábavy, napětí, nadsázky a vtipu a je navíc doplněna o úkoly a hry.

Celý článek...

 

Cestovatelská beseda "Ve stopách Vikingů"

altRok se sešel s rokem a již po páté do knihovny zavítala milá návštěva, a to rodina Márových z Přerova. V sobotu 19. října tak opět v knihovně proběhla  beseda o naplnění cestovatelských snů Jirky Máry, který ač je upoutaný na invalidní vozíku a bojuje s těžkou nemocí, nepodlehl chmurám a stále si plní svá cestovatelská přání. A co jsme na besedě poznali tentokrát? V Dánském království jsme například poznali druhou největší sbírku krokodýlů na světě, vodní zámek na dřevěných kůlech nebo rytířské souboje. Prostřednictvím krásných fotografií jsme se podívali do Legolandu a tropických skleníků. Následovaly nesčetné vodopády a úžasné fjordy Faerských ostrovů. Island je svými sopkami a ledovci přesvědčil, že si právem zaslouží své pojmenování Země ohně a ledu.

Celý článek...

 

Výstava "I u nás žijí šikovní lidé"

altNěkteré akce, které vzbudily pěkné ohlasy u našich občanů, ráda opakuji, není tomu jinak u výstavy výtvarných děl našich spoluobčanů „I u nás žijí šikovní lidé“. Ta se v letošním roce konala již potřetí a stále na ní bylo co obdivovat. V sobotu 12. října se o tom mohli přesvědčit účastníci vernisáže. A kdo v knihovně vystavoval? Ráda bych začala hostem, a to paní Jitkou Bařinovou z Vídně. Řeknete si, teď bylo psáno, že je to výstava našich občanů? Jen zdánlivě paní Bařinová do výčtu našich výtvarníků nezapadá, neboť jezdí do Suchdola za rodinou na chalupu a naši obec i Moravský kras má moc ráda. Z krásných fotografií byl znát její velký koníček. Fotografuje hlavně přírodu a také vše krásné, co nám mnohdy při běžném pohledu uniká.

Celý článek...

 

Setkání knihovníků "Co Venkovské knihovny umějí a mohou"

altJiž podeváté se v zářijových dnech sešli knihovníci venkovských knihoven na semináři Co venkovské knihovny umějí a mohou. Hlavním hostitelem byla naše knihovna. Za finanční podpory Ministerstva kultury se na zdárném průběhu akce dále podílely Obec Vavřinec, Městská knihovna v Blansku a Sekce veřejných knihoven SKIP. Setkání se uskutečnilo ve dnech 19. – 21. září 2013 a ústředním tématem odborné části byla Práce s regionální literaturou.

Celý článek...

 

Piknik pod kaštany

altV sobotu 31. srpna, v poslední prázdninový den, se děti a rodiče potkali na krásném místě pod kaštany u KD ve Veselici. Počasí nám moc nepřálo, nejprve nás pod koruny stromů zahnal déšť, a pak se i ochladilo, ale nikoho z účastníků to neodradilo od her a sportování. První z aktivit našeho setkání byl běh s aktovkou. Děti si sice nerady připomínaly začátek školního roku, ale běh při kterém musely po cestě do aktovky naložit sešity, knížky, svačinu... a pak rychle běžet do cíle (školy) se jim líbil a vyzkoušeli si ho i malí předškoláci. Dospěláci pak nezůstali pozadu a při běhu s aktovkou zavzpomínali na školní léta.

Celý článek...

 

Koloběžkový výlet

altV sobotu 29. června jsme s dětmi v rámci uvítání prázdnin vyrazili na sportovní výlet. Ve Vilémovicích jsme si u paní Dany Novákové zapůjčili koloběžky a vybrali si pěknou trasu. Od půjčovny jsme nejprve vyjeli po silnici směrem na Jedovnice, hned kousek nad obcí jsme u křížku odbočili na polní cestu a přes louky a les jsme dojeli až na Převážku. Po cestě bohužel proběhl jeden drobný karambol, a tak přišlo vhod doprovodné vozidlo Haničky Včelíkové. Převážku jsme co nejrychleji projeli a odbočili na Rudici, tam jsme se projeli po naučné stezce Rudické doly s jezírky a krásným výhledem na rozhlednu ve Veselici. Naší první zastavkou bylo pak muzeum Větrný mlýn, kde jsme se občerstvili a načerpali síly na další cestu.

Celý článek...

 

Výstava "Veselice v proměnách času"

altMožnost zhlédnout nejen proměnu různých míst v obci, ale i fotografie z dění byla o červnovém pouťovém víkendu na výstavě „Veselice v proměnách času“. V nové hasičské zbrojnici bylo na deseti panelech umístěno na čtyři sta fotografií. Pěkné bylo zejména porovnání, jak které místo v obci vypadalo dříve a jak je hezké dnes. Mnozí na fotografiích školáků, rekrutů a dění z obce našli sebe v mladším věku nebo své známé a příbuzné. Porovnat také šlo, jak se slavily Ostatky, hodně zajímavé byly i fotografie z divadel, která se dříve ve Veselici hrávala. Nejstarší fotografie byly z třicátých let dvacátého století.

Celý článek...

 

Výtvarná dílna - korálkové potěšení

altV sobotu 25. května byla knihovna plná žen a dívek a potěšující bylo, že se odvážil přijít i jeden chlapec. Instruktorkou pro naše výtvarné snažení se stala paní Vránková z Blanska. Nakoupeno bylo plno barevných korálků a různých doplňků, ze kterých nás naučila navlékat krásné náramky. Počáteční myšlenka, že je navlékání korálků jednoduché, se brzy rozplynula a museli jsme dávat dobrý pozor, počítat a mnohokrát se ptát jak na to. Protože byla knihovna plná a naše otázky a hlavně žádosti o pomoc nebraly konce, protáhlo se nám korálkování až do desáté hodiny. Odměnou nám však bylo, že si každý účastník výtvarné dílny odnášel krásný originální šperk.

Celý článek...

 

Pálení čarodějnic

altMájový oheň v osadě Suchdol  7. května. Opakování je matka moudrosti, proto také knihovna Veselice, osadní výbory Veselice a Suchdol za pomoci SDH Suchdol společně uspořádali akci Májový oheň.  Tato tradiční spolupráce stmeluje obyvatele nejen jmenovaných osad, ale i celé obce Vavřinec. Letošní počasí se neshoduje s ročním obdobím, takže i před vlastní akcí to vypadalo jako na podzim. Za vydatný déšť a velké chladno by se nemusel stydět ani říjen. Ani tato skutečnost neodradila pořadatele a hlavně všechny účastníky Májového ohně. Těsně před zahájením akce nás „na hoře“ vyslyšeli a zastavili vytrvalý déšť.

Celý článek...

 

Staré pecky z gramodesky

altV pátek 12. dubna v podvečer zazněly v knihovně písničky z dob minulých, let šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých dvacátého století. Při písničkách Suchého a Šlitra, Katapultu, Olympiku nebo třeba Beatles se účastníci mohli zavzpomínat na dobu minulou a interprety, které jsme měli a stále máme rádi. Při písničkách byl i prostor na popovídání a vzpomínání nad starými fotografiemi. Nejen těmi, které zobrazují proměnu naší obce, ale zejména nad těmi, které ukazují, jak se u nás dříve žilo, a fotografiemi našich občanů – často těch, kteří už nejsou bohužel mezi námi. Fotografie na posezení přinesl pan starosta, kterému se je podařilo shromáždit na výstavu „Veselice v proměnách času“. Posezení při pěkné hudbě a nad zajímavými fotografiemi bylo moc příjemné.

Celý článek...

 

Noc s Andersenem

altV pátek 5. dubna jsme s dětmi již po druhé nocovali v knihovně a užili si tak tvořivou, dobrodružnou i pohádkovou Noc s Andersenem. No a co vše se v knihovně dělo? V odpoledních hodinách děti přišly do knihovny obtěžkány spacáky, karimatkami, oblečením, ale i dobrotami od maminek. Náš první úkol byl namalovat skřítky, kteří bydlí v naší Novodvorské aleji. Inspirací pro naše tvoření nám byl skřítek, kterého nám vytvořila paní Iva Machová. Děti se s fantazií sobě vlastní daly do malování a vzniklo tak 17 krásných skřítků. Každý pak dostal do vínku i pěkné jméno. Protože nám u malování vyhládlo, nechali jsme si dovést pizzu, která nám moc a moc chutnala. Po večeři pak už byl prostor pro vlastní čtení.

Celý článek...

 

Beseda o Itálii

altV sobotu 9. března jsme měli možnost prostřednictvím Michala Hlouška z Veselice poznat Itálii - zemi přírodních krás, historických památek, rodiště mnoha významných umělců, ale také zemi vyhlášenou dobrým jídlem - pizzy, desítek druhů těstovin a vína. Společně jsme navštívili dvojici toskánských měst – Pisu a Florencii, perlu Itálie – Benátky, protáhli jsme se na několika horských túrách po Dolomitech s mnoha nezapomenutelnými výhledy a na konec jsme si prohlédli i slunné pláže u Jaderského moře. Cestovatelská beseda s Michalem se líbila, proto v podzimních měsících naplánujeme další, a to o Švýcarsku.

Celý článek...

 
Více článků...