Akce knihovny pořádané v roce 2010

Zdobení medových perníků a beseda o včelařství

zdobeni pernicku

Další vánoční setkání proběhlo v sobotu 11. prosince  ve společenské místnosti v Suchdole, kde se sešly děti s maminkami (tentokrát ze všech našich obcí) na zdobení medových perníčků. Ty pro nás napekla paní Klímová ze Suchdola, která nám také trpělivě vysvětlila a ukázala, jak je pěkně nazdobit. Také nás naučila, jak vyrobit polevu, kornoutek na zdobení a prozradila nám vlastní recept na pečení. K našemu společnému tvoření jsme si uvařili čaj a kávu, ti starší si dali medovinu a všichni také ochutnali slepovaná perníková kolečka. Ve tři hodiny pak začala přednáška pana Doc. Ing. Rybáře, CSc. Ten nám ve svém poutavém vyprávění řekl hodně zajímavých informací ze života včel, o včelaření, včelích produktech a jejich příznivých účincích na lidský organismus. V předvánočním shonu bylo tohle sobotní odpoledne hezkým zastavením, poučením a příležitostí pro milé setkání. 

Akce se konala v rámci projektu „Knihovna, ta nás baví“ za podpory Ministerstva kultury ČR.

Celý článek...

 

Vánoce v knihovně

vanoce v knihovne 2010Vánoce byly ještě v nedohlednu, ale v  sobotu 27. listopadu  zavládla v knihovně ta pravá vánoční nálada. Již potřetí jsme se sešli na akci „Vánoce v knihovně“. Na začátku našeho setkání děti vyráběly ozdoby a přáníčka. Poté jsme v knihovně zhasli a pouštěli si lodičky vyrobené ze skořápek a svíček. Další vánoční zvyk, který jsme společně vyzkoušeli, bylo lití vosku do vody a házení bačkorou. Přečetli jsme si něco o Vánocích, rozkrojili jablíčko a věštili z jablečné slupky. K dotvoření sváteční atmosféry nám hrály koledy, které si děti i společně zazpívaly. No a co by to bylo za Vánoce bez dobrého cukroví. Toho jsme měli tentokrát tolik, že jsme je ani nestačili pojíst. Na závěr jsme všichni přešli na náves ke kapličce nazdobit stromeček. V naší knihovně opět po roce na jedno odpoledne zavládly Vánoce.

Akce se konala v rámci projektu „Knihovna, ta nás baví“. za podory Ministerstva kultury ČR. 

Celý článek...

 

Putovní výstava obecních zpravodajů regionu Moravský kras a Černohorsko

altV sobotu 20. listopadu byla v Knihovně v Němčicích zahájena putovní výstava obecních zpravodajů našich regionů, kterou pořádá Knihovna Veselice spolu s Obcí Vavřinec. V průběhu podzimních měsíců jsme oslovili obce, města i městyse regionu Moravský kras a Černohorsko, aby nám pro chystanou výstavu a soutěž poskytly své zpravodaje. Ty jsme pak postupně shromažďovali a spolu se zpravodaji z obce Mokré na Rychnovsku vystavili v Místní knihovně v Němčicích. Paní Sadecká (knihovnice MK Němčice) pak v pěkných prostorách obecního úřadu nachystala vlastní výstavu. Při příležitosti jejího zahájení se sešli občané Němčic a hosté, mezi kterými byla například paní Jalová z Knihovny Blansko, redaktor Týdeníku Zrcadlo pan Šmerda, pan Blažek z Jedovnic, který se sám aktivně podílí na tvorbě zpravodaje Jedovnic a televize RTA, která z akce natáčela reportáž. Na příjemném setkání se hlavně mluvilo o zpravodajích – jakým způsobem vznikají a kdo se podílí na jejich tvorbě. Každý se mohl podívat a porovnat jejich obsah i grafickou úpravu a také dát hlas tomu nejlepšímu. Součástí výstavy byla i ukázka knížek a brožur, které vydaly obce našeho regionu.

 

 

Cestovatelská beseda o Novém Zélandu

beseda o novem zelanduV sobotu 23. října proběhlo ve Vavřinci pokračování besedy o Novém Zélandu s panem Jiřím Márou z Přerova, tentokrát o jeho cestě na Jižní ostrov. Na besedě jsme se společně podívali k fjordům, vodopádům a ledovcům či Palačinkovým skalám. Dozvěděli jsme se něco o životě lachtanů, tučňáků i velryb. Poznali město adrenalinových sportů Queenstown, historickou metropoli Christchurch a mnohé další. Cestu na Nový Zéland podnikl pan Mára spolu se synem Jirkou, který trpí svalovou dystrofií a je upoután na invalidní vozík. Jirka se tak stal prvním českým vozíčkářem, který procestoval tuto pro nás nejvzdálenější zemi světa a splnil si tak svůj sen o cestování. Na závěr besedy pan starosta předal panu Márovi pro Jirku peněžní dar (1 500,- Kč), ten byl v loňském roce vybrán ve veřejné sbírce u příležitosti rozsvěcení stromečku ve Veselici. 

Beseda se konala v rámci projektu „Knihovna, ta nás baví“. za podory Ministerstva kultury ČR.

Celý článek...

 

Vyhlášení výtvarné soutěže

namaluj si prazdniny

V sobotu 2. října proběhlo v knihovně vyhlášení letní výtvarné soutěže „NAMALUJ SI PRÁZDNINY“. Na setkání byly nachystány nejen pěkné ceny a diplomy, ale i malé občerstvení a promítání pohádky. Děti do soutěže vytvořily 23 krásných obrázků, na kterých namalovaly své prázdninové zážitky od koupání v bazénu, dovolené pod stanem nebo u moře až po návštěvu hradů a jiných míst u nás i v zahraničí. Bylo velmi těžké vybrat ty nejpěknější. 

Výtvarná soutěž proběhla v rámci projektu „Knihovna, ta nás baví", za podory Ministerstva kultury ČR. 

Celý článek...

 

Rozloučení s prázdninami

rozloučení s prázdninami

V sobotu 28. srpna jsme se společně s dětmi rozloučili s prázdninami. Nejdříve si děti zahrály „šipkovanou“ – vydaly se po neznámé trase, která je zavedla na jednotlivá stanoviště, kde plnily  zapeklité úkoly. Bylo jich nachystáno celkem dvacet, a to jak pro malé, tak i pro starší děti. Cesta lesem a mezi poli nás postupně dovedla na hřiště u Svazarmu, kde jsme si všichni opekli párky. Potom již zavládla volná zábava. Kluci s panem starostou hráli fotbal, hrál se také volejbal, badminton, házeli jsme si s létajícím talířem a ti nejmenší se vyřádili na houpačkách, prolézačkách a skluzavce. Počasí nám přálo a dle reakcí dětí se akce vydařila, jak můžete vidět níže na fotografiích. 

Celý článek...

 

Setkání čtoucích rodin v Ráječku

setkani ctoucich rodin

Ve středu 19. května jsme se již podruhé na pozvání Knihovny Blansko zúčastnili setkání čtoucích rodin v Ráječku. To bylo nachystané pro všechny děti, rodiče, prarodiče, prostě pro všechny ty, kteří pravidelně čtou dětem a zapojili se do celorepublikového projektu „Celé Česko čte dětem“. V letošním roce bylo setkání laděno pohádkově – pro všechny byla nachystána výstava „Skřítci mezi námi“, na jejímž vzniku se podílely děti, rodiče a knihovnice v regionu Blansko. Celá naše čtoucí rodina se inspirovala tvorbou paní Vítězslavy Klimtové. Na motivy jejich knih a ilustrací si děti vytvořily vlastní skřítky a pohádkové postavičky. I děti z Veselice měly na výstavě své výtvory, a to strašidýlka z vánoční výtvarné soutěže. Výstava byla putovní a byla ještě ke shlédnutí 29.5.2010 v blanenském zámku v rámci Historického jarmarku, následně v červnu v knihovně v Lysicích a v  měsíci červenci také v Knihovně v Blansku. Dalším, a pro děti jistě nejzajímavějším bodem setkání bylo vystoupení spisovatelky a ilustrátorky dětských knih paní Vítězslavy Klimtové. Ta dětem kreslila, zpívala, ale hlavně povídala o setkání se skřítky a také o pohádkové zemi, kterou buduje na zámku v Dukovanech. Vystoupení se všem moc líbilo a na závěr si děti od paní Klimtové nechaly ještě podepsat knížky.

Celý článek...

 

Návštěva Březiny

návštěva Březiny

V sobotu 1. května jsme s dětmi podnikli výlet do Březiny, kam nás pozvala paní Čermáková, která nám v loňském roce vytvořila v TIC ve Veselici výstavu malovaných kamenů. Paní Čermáková nejen že maluje krásné kameny, ale jejím dalším koníčkem je i chov domácích zvířat. Děti se u ní mohly podívat na rozmanitá domácí zvířata, která byla dříve běžnou součástí venkovského dvorku, ale v současné době se už nevidí. Pohladit a nakrmit si například mohly ovečky, kozy, koníka, a protože je jaro, tak i spoustu mláďátek. Paní Čermáková nám také popovídala, jaké druhy zvířat chová a jak je potřeba se o ně starat. Ukázala nám například krůtu, která právě seděla na vajíčkách, a také nové přírůstky do chovu – hnědá kůzlátka. Na závěr našeho výletu jsme si všichni ještě na ohni opekli párky. 

Celý článek...

 

Výroba přáníček pro maminky a babičky

přáníčko

Den matek je den, kdy vzdáváme poctu našim maminkám. Slaví se v různé dny na mnoha místech po celém světě. V České republice připadá Den matek na druhou květnovou neděli. V tento den dávají děti svým maminkám dárky, často vlastnoručně, pečlivě a s láskou vyrobené. Na malé "dámské  jízdě“ se v sobotu 17. dubna tentokrát sešla v naši knihovně jen děvčata. Za použití barevných papírů, odstřižků látek, krajek a barevných flitrů jsme společně vytvořily krásná přáníčka, kterými v tento svátek obdarujeme nejen maminky, ale i babičky z Veselice, které mají už děti dospělé a žijí samy. 

Celý článek...

 

Veselické knihobraní

rozhledna Veselice

O Velikonoční sobotě 3. dubna se uskutečnil na rozhledně Podvrší již tradiční Velikonoční jarmark. Akci pořádalo sdružení Veselická kaplička za spolupráce Knihovny ve Veselici. Návštěvníci jarmarku vedle bohatého občerstvení a nákupu suvenýrů mohli na jarmarku sledovat  zdobení perníků a výrobu paličkované krajky. Odpoledne se měli možnost povozit na jezdeckých koních z Petrovic a děti potěšily malé ovečky a kozlík. Naše knihovna měla na jarmarku přichystanou netradiční akci tzv. „Veselické knihobraní“. Ten, kdo sebou přinesl jako dar pořadatelům nějakou brožuru nebo knihu, jejímž tématem je region Moravský kras a okolí, obdržel od pořadatelů kupon umožňující vstup na rozhlednu zdarma pro sebe a omezený počet doprovodu. Cílem této akce bylo získat knihy a další publikace do nově vytvářeného fondu regionální literatury v místní knihovně, která bude umístěná od příštího roku v Kulturním domě Veselice. Naše knihovna dostala darem celkem 17 publikací, například knihu Sloup v Moravském Krasu a dvě brožury o Lipovci nám věnovala paní Školařová, knihovnice MK Lipovec, krásnou brožuru Hrady okresu Blansko i s věnováním nám přinesla paní Jalová, knihovnice z regionálního oddělení Městské knihovny Blansko. Knihu Okolí Brna, Moravský kras i s mapou tras výletů do našeho kraje nám daroval pan Antonovič ze Šebrova. I ostatní publikace od dalších dárců byly moc pěkné a stanou se základem nově budovaného fondu regionální literatury.  

Celý článek...

 

Beseda o sakrálních stavbách na území obce Vavřinec

Sakrální stavby

V sobotu 27. března proběhla v Místní knihovně ve Veselici beseda o sakrálních stavbách na území obce Vavřinec. Se svými poznatky při mapování historie jednotlivých kapliček, Božích muk a křížů nás seznámil pan Rostislav Burget z Vavřince. S drobnými sakrálními objekty se dříve setkával vesnický člověk prakticky od narození až po smrt (křest dítěte v kostele, rozloučení s nebožtíkem, cesta na hřbitov). Nejen kostel sám, který patří mezi velké církevní objekty, ale i drobné dřevěné a především kamenné sakrální stavby v jeho okolí (kříže, zvonice, Boží muka), připomínaly člověku jeho víru. Tyto všechny stavby plnily funkci zastavení a případně i rozjímání kolemjdoucího či poutníka, ale též významného orientačního bodu v krajině. Pan Burget nám nejen popovídal o tom, jak se k mapování historie těchto staveb dostal, ale také, jak Boží muka a křížky opravuje a udržuje. Starší účastnice besedy se také zapojily do diskuze a zavzpomínaly na to, jak dříve probíhaly pohřby, církevní svátky a poutě do poutních míst, nejen u nás, ale i do Rakouska a Polska. Beseda byla zajímavá nejen pro nás, ale i pro pana Burgeta, ten ze vzpomínek přítomných získal nové informace a kontakty na pamětníky, kteří by mu mohli poskytnout nové informace pro jeho bádání. Při kávě a čaji jsme v knihovně strávili příjemný sobotní podvečer a dozvěděli se mnohé o historii staveb v našem okolí. 

Celý článek...

 

Velikonoce v knihovně, aneb za malovaná vajíčka čokoládového zajíčka

Velikonoce v knihovně

 

 

 

 

 

 

 

V sobotu 20. března se v knihovně uskutečnilo jarní setkání malých čtenářů, děti při něm malovaly kraslice a vyráběly jarní dekorace. Dále se povídalo o Velikonocích a zvycích, které jsou   s nimi spojeny. Po tvořivé práci bylo pro všechny nachystáno malé občerstvení a jako odměnu za malovaná vajíčka děti dostaly čokoládové zajíčky, ty pak s chutí snědly. V knihovně prostě zavládla dobrá zábava.  

Celý článek...

 

Na cestách s Martinem, tentokrát po Filipínách a Taiwanu

Taiwan

V sobotu 6. března  proběhla v prostorách herny stolního tenisu v Malé Veselici cestovatelská beseda s mladým cestovatelem Martinem Hájkem z Veselice, tentokát o cestě, kterou podnikl spolu s přítelkyní Pavlínou Balcarovou z Brna v roce 2009. V sedmi týdnech navštívili souostroví Filipíny a ostrov Taiwan v jihovýchodní Asii. Na besedě se promítataly fotografie lidí, památek a přírodních krás i krátké videosekvence z těchto exotických zemí, ale hlavně se povídalo o životě obyčejných lidí. Součástí besedy byla výstava knih a suvenýrů z cest. 
 
Beseda se konala v rámci projektu „Knihovna ta nás baví“. za podory Ministerstva kultury ČR.
 
 

Vyhodnocení výtvarné soutěže

Vyhodnocení výtvarné soutěže

V neděli 31. ledna proběhlo v knihovně ve Veselici vyhodnocení výtvarné soutěže „Veselická strašidla“. V úvodu setkání obdržely děti za svou tvořivou práci pěkné ceny a diplomy a poté byly vyzvány k hlasování o použití částky 1 120,- Kč. Ta byla vybrána ve veřejné sbírce, která proběhla v rámci rozsvěcení vánočního stromku v prosinci 2009. Peníze vybrané v tomto předvánočním čase byly určeny na podporu těch z nás, kteří jsou ve svém životě znevýhodněni nebo hendikepováni. Při hlasování se rozhodovalo, zda tuto částku použít na doplnění Tříkrálové  sbírky nebo ji darovat Jirkovi Márovi z Přerova, který je trvale upoután na invalidním vozíku a trpí nevyléčitelnou svalovou dystrofií. Děti jednohlasně odsouhlasily, že peníze budou věnovány Jirkovi Márovi. Dar bude předán otci Jirky, panu Jiřímu Márovi v rámci pokračování cestovatelské  besedy o Novém Zélandu, která se uskuteční v říjnu 2010. Na závěr akce se za odměnu všem zúčastněným dětem promítala česká pohádka „Peklo s princeznou“.