Akce knihovny pořádané v roce 2015

Cestovatelská beseda o Austrálii

sobotu 24. října jsme využili nových, krásných prostor opraveného sáluKD Veselice, a tak cestovatelská beseda o Austrálii mohla pohodlně pojmout na čtyřicet jejích účastníků. Není to poprvé, kdy do Veselice zavítala rodina MárovýchPřerova, jejich přednášky patřítěm neoblíbenějším akcím pořádaných knihovnou. S Márovými se vždy přeneseme „prstem na mapě“ na místa, která se často zdají být nedostupná i nám. Oni je „dobývají“vozíčkem a postiženým synem Jirkou. Jejich cesty jsou plné dobrodružství, poznávání a nezapomenutelných zážitků, stejně jako odhodlání, překonávání překážek a neutuchající naděje, že se to dokázat.Cestu Márových mapovala i Česká televize v pořadu Objektiv, a to hned v několika dílech. Jirka je dokonce zapsán do české knihy rekordů jako první invalida, který projel všechny obydlené kontinenty. Myslím, že před touto rodinou smekl pomyslný klobouk každýúčastníků naši besedy

 

Výstava "Haló, haló, tady je Večerníček"

Jen krátkou dobu tří týdnů zdobila naši knihovnu spousta krásných obrázků a  výtvarných prací dětíknihoven a škol našeho regionu. Výstavu Haló, haló, tady je Večerníčekmimo jiné navštívili prvňáčci zeSloup s paní učitelkou Gregorovou a Koutnou a nenechaly si ji ujít ani děti z MŠ Vavřinec. Ty se i aktivně zapojily do soutěže na toto téma (Namaluj si Večerníček). Jejich obrázky obohatily vystavované exponáty. Protože nebylo možnétakovém množství krásných obrázků najít ten nejpěknější, dostaly cenu všechny děti a domů si odnášely malý dárek. V rámci návštěvy Veselice si mateřinka prohlédla i nové muzeum včelařství a do školky se tak děti vracely plny zážitků

 

Večerníček v knihovně

pátek 25. září, po prázdninové odmlce, ožila knihovna těmi nejmenšími dětmi. Na naše, již tradiční Večerníčky, si našly cestu i děti ze Šošůvky a Petrovic a tou vůbec nejmenší účastnicí byla rok a půl stará Patrička Opustilová. A protože si podzim neumíme představit bez pouštění draků, každédětí si na toto téma vytvořilo obrázek. Pro čtení jsme zvolili další pohádkuVečerníčků, tentokrát Krysáky. Nejvíce si však děti užily hraníkamarády a pohádku na dobrou noc.

 

Výstava "Dřevěné plastyky vážně i nevážně"

Od začátku září až do prvního týdne měsíce října mohli návštěvníci knihovny obdivovat dřevořezby Luboše JedličkyVavřince. Také při příležitosti otevření muzea včelařství Moravského krasusobotu 29. srpna byla knihovna otevřena pro všechny příchozí a výstavanázvem „Dřevěné plastiky vážně i nevážně“ vzbudila oprávněný obdiv. Díla Luboše Jedličky jsou kouzelná, jednoduše čistá, srozumitelná, vtipná a přivádí bedlivé pozorovatele na myšlenku, že nejen lidé, ale i věci mají svou duši, stačí se jen dívatony nám řeknou nejen něcosobě, ale i o autorovi samotném.

 

Výstava šperků

Šperky nemusí být jen ze zlata nebo drahých kovů. I ze skleněných korálků, kamínků, drátků šikovné ruce vykouzlí originální šperk. Od 26. února do 19. března se o tom mohli přesvědčit návštěvníci knihovny na výstavě autorských šperků paní Jany Počuchové ze Skaličky. Ta se tomuto krásnému koníčku věnuji již čtvrtým rokem. Základní technika, kterou tvoří, se nazývá ketlování. Baví ji vytvářet stále nové věci, kde každý kus je originálem. Před půl rokem začaladalší technikou, a to drátkováním. Z drátovaných šperků byl největší zájem o spony do vlasů a na šátky. Svoje výtvory prezentuje především v knihovnách a na jarmarcích. Svého koníčka bere jako dar, a proto z prostředků získaných za prodej šperků pomáhá potřebným.    

 

Aktualizováno (Úterý, 10 Listopad 2015 21:17)

 
Více článků...